Kuchnia
Przepisy
Tort bezowy z malinami
Tort bezowy z malinami to przepyszny, słodki deser idealny na lato. Kokos, blaty bezowy i do tego maliny. Całość jest leciutka, puszysta i delikatna w smaku.
Blaty bezowe są z dodatkiem wiórków kokosowych, dzięki czemu uzyskamy piękny aromat i jeszcze lepszy smak. Pieczemy je w tradycyjny sposób, aby na zewnątrz były chrupiące, natomiast w środku lekko piankowe.
Krem malinowy to przeciwstawienie dla bardzo słodkiej bezy. Maliny, śmietanka i mascarpone. Nie dodawałam do kremu cukru pudru, dzięki czemu krem było nieco kwaśny i doskonale pasował do bezy. Całość nie jest mdła, a raczej lekka i orzeźwiająca.
Tort bezowy z malinami to doskonały deser na lato z dużą ilością owoców. Cały proces przygotowania możesz podzielić na dwie części. Dzień wcześniej upiec bezę, wystudzić i trzymać w piekarniku przy zamkniętych drzwiczkach. Następnego dnia wykonać krem i przełożyć blaty. Prosty i do tego przepyszny tort.
TORT BEZOWY Z MALINAMI
SKŁADNIKI NA BEZĘ:
4 białka, duże
1 szklanka cukru
1 łyżeczka soku z cytryny
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
1/2 szklanki wiórków kokosowych + 2-3 łyżki do oprószenia
szczypta soli
SKŁADNIKI NA WARSTWĘ MALINOWĄ:
400 g malin świeżych lub mrożonych
500 ml śmietanki kremówki 30%
250 g serka mascarpone
2 1/2 łyżeczki żelatyny
1/4 szklanki gorącej wody
* 1 szklanka o pojemności 250 ml.
Białka w temp. pokojowej miksujemy razem ze szczyptą soli na sztywną masę. Pod koniec miksowania dodajemy po łyżce cukier (masa powinna być gęsta i lśniąca). Na koniec dodajemy przesianą mąkę ziemniaczaną, sok z cytryny oraz wiórki.
Na trzech arkuszach papieru do pieczenia rysujemy kwadrat o wym. 24×24 cm. Wypełniamy każdy z nich masą bezową (możesz także użyć blaszek o identycznych kształtach). Dwa blaty wykonujemy płaskie, natomiast jeden możemy wykonać o fikuśnych kształtach i oprószyć wiórkami kokosowymi. Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 140 C, następnie od razu zmniejszamy do 110 C z termoobiegiem. Pieczemy przez około 1,5 godz. Studzimy przy lekko uchylonych drzwiczkach piekarnika.
Maliny świeże lub mrożone przekładamy do rondelka i wlewamy 1/4 szklanki wody (kilka malin zostawiamy w całości, aby dodać do kremu). Doprowadzamy do wrzenia i gotujemy przez około 5 min. Następnie przeciskamy przez sitko, aby pozbyć się pestek. Zostawiamy do wystudzenia.
Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie i zostawiamy do wystudzenia. Kremówkę miksujemy razem z mascarpone na gęsty krem. Mieszamy razem z przetartymi malinami, oraz żelatyną. Wstawiamy do lodówki, aż masa będzie gęsta.
Połowę masy wykładamy na blat bezowy i dodajemy kilka całych malin. Przykrywamy drugim blatem i ponownie wykładamy krem i maliny. Przykrywamy trzecim blatem z wiórkami na górze.
MA==